από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Σκάνδαλα στην Υγεία με αποδείξεις και πολιτικά ονόματα

Υγεία

Υγεία

Ραγδαίες εξελίξεις
Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017

Αποδείξεις και πολιτικά ονόματα για τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τον χώρο της Υγείας τα τελευταία 20 χρόνια, αναμένεται να φέρει στο φως η Εξεταστική Επιτροπή που πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, διαμυνύουν τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης.

Αποδείξεις και πολιτικά ονόματα για τα σκάνδαλα που αμαύρωσαν τον χώρο της Υγείας τα τελευταία 20 χρόνια, αναμένεται να φέρει στο φως η Εξεταστική Επιτροπή που πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, διαμυνύουν τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης.

Υπενθυμίζεται ότι αύριοο, Μεγάλη Τετάρτη στις 10.00 το πρωί θα διεξαχθεί στην Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας κατά την χρονική περίοδο 1997-2014. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα διεξαχθεί ψηφοφορία, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την σύσταση της Επιτροπής.

Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες με πολιτικό ονοματεπώνυμο

Με την αντίστροφη μέτρηση για την Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία να έχει ξεκινήσει, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε σήμερα ότι «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες με πολιτικό ονοματεπώνυμο».

«Ξέρουμε όλοι ότι γινόταν πάρτι», τόνισε ο κ Ξανθός στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας.

«Διερευνούμε τυχόν ποινικές ευθύνες που αφορούν ενδεχομένως λειτουργούς της διοίκησης ή πολιτικά πρόσωπα. Δεν θέλουμε να υπάρξει υπόνοια για συγκάλυψη σε αξιόποινες πράξεις. Και μέσα από τη διαδικασία θέλουμε να εντοπίσουμε και τις τρύπες του συστήματος και τους μηχανισμούς που επέτρεψαν αυτές τις συμπεριφορές», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Είμαστε οι πρώτοι που ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση. Εμείς δεν είχαμε οργανική σχέση με αυτό το πάρτι, το οποίο είχε λίγους οργανωτές και πολλούς συμμετέχοντες».

Και ποινικές ευθύνες για τα 85 δισ. ευρώ που χάθηκαν στην Υγεία

Με τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας (Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, τιμολόγηση φαρμάκων κτλ) να έχουν έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής «πρακτικά θα καταπιαστεί με το ένα τέταρτο του δημόσιου χρέους της χώρας, τα 85 δισ. ευρώ που κατά μετριοπαθείς υπολογισμούς ήταν το "μαύρο χρήμα" της υπερτιμολόγησης, της διαφθοράς, που καταναλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, πάνω από τις πραγματικές ανάγκες της Υγείας», είπε, από την πλευρά του,  ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

«Μιλάω για 85 δισ. ευρώ δαπάνη μαύρου χρήματος και υπερτιμολόγηση, φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών, αντιδραστηρίων, εξετάσεων διαγνωστικών, μικροβιολογικών ή απεικονιστικών, εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης με υπερσυνταγογράφηση και υπερκατανάλωση, για όλο το αδιαφανές σύστημα μέχρι το 2010 που λειτουργούσε και στο υπουργείο Ανάπτυξης -εκεί ήταν η τιμολόγηση, που εκτινάχθηκε από 2 δισ. ευρώ το 2003 στα 5,5-6 δισ. ευρώ δαπάνη μόνο των Ταμείων το 2009 και προστίθεται άλλο 1,5 δισ. ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία εκείνη την περίοδο», συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Ήταν ένα τεράστιο γλέντι που είχε στηθεί με πάρα πολλούς αποδέκτες, πολιτικές ηγεσίες, διοικητές οργανισμών, διοικητές νοσοκομείων και ένα σοβαρό κομμάτι του υγειονομικού δυναμικού, το οποίο έπαιρνε και αυτό το... "μοιράσι" του», σημείωσε επίσης  χρησιμοποιώντας την κρητική λέξη για το μερίδιο.

Ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο «αντί για Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων μετατράπηκε προοδευτικά σε μαγαζί ρουσφετολογικών διορισμών, μοιράσματος ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες στο όνομα κάποιων "μελετών" που ποτέ δεν έβγαλαν κάποιο πρακτικό, ουσιαστικό αποτέλεσμα ... μία διαδικασία μετατροπής του σε μηχανισμό ελέγχου όλων των ΜΜΕ, μεγάλων και μικρών, πανελλαδικά, μέσα από το μοίρασμα διαφημιστικής δαπάνης, που είχε ως αποτέλεσμα όλα αυτά τα ΜΜΕ να λιβανίζουν τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις, οτιδήποτε και αν έκαναν, είτε σπαταλούσαν είτε κουτσούρευαν δαπάνες».

«Είναι επίσης και το Ερρίκος Ντυνάν», συνέχισε ο Παύλος Πολάκης, «για το οποίο έχει έρθει και δικογραφία στη Βουλή. Θα ελέγξουμε τη διαδικασία στην οποία φαίνεται, από την κατάθεση του κ.Μαρτίνη να εμπλέκονται τρεις υπουργοί Υγείας (Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης) και πρακτικά λέει ότι οργάνωσαν, μέσα από συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις τη διαδικασία εκχώρησης του Ντυνάν στον κ.Βγενόπουλο και την Τράπεζα Πειραιώς και αυτό θα ελεγχθεί».

«Είναι και πολλά άλλα, θα βγουν στη διαδικασία, όπως το εργοστάσιο παραγωγής πλάσματος για το οποίο ξοδέψαμε 18 εκατ. ευρώ συνολικά, από το 1999 ως το 2007 και ποτέ δεν λειτούργησε ... υποτίθεται ότι θα έκανε την χώρα μας αυτόνομη στα παράγωγα αίματος και το πλάσμα... είναι σκάνδαλο. Υπάρχουν πολλά άλλα τέτοια...», επεσήμενε.

Και κατέληξε με το εξής:

«Όλα αυτά θα τα ψάξει η Επιτροπή προκειμένου να αποδόσει πολιτικές και ποινικές ευθύνες».left

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή