από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ο Δανέλλης (Ποτάμι) «δείχνει» Μαρέβα για τα Paradise Papers και μιλά για «ζήτημα ηθικής τάξης» (BINTEO)

Ο Σπύρος Δανέλης

Ο Σπύρος Δανέλης

Τετάρτη, 08 Νοέμβριος 2017

Ο Σπύρος Δανέλλης κοινοβουλευτικός  εκπρόσωπος του Ποταμίου σχολίασε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρώτη Είδηση» τις αποκαλύψεις του Έθνους για την εμπλοκή της Μαρέβα Γκραμπόφκσι Μητσοτάκη στα στοιχεία των Paradise Papers:

Ο κ. Δανέλλης με τις δηλώσεις του "έδειξε" ξεκάθαρα προς το ζεύγος Μητσοτάκη  λέγοντας πως «Δεν υπάρχει ενιαία πολιτική βούληση (σ.σ.: στην αντιμετώπιση του θέματος) γιατί κάποιοι έχουν σημαντικά οφέλη από τη λειτουργία των εξωχώριων παραδείσων» και πως «Ακόμα κι αν δεν υπάρχει σκιά στον τρόπο απόκτησης του πλούτου που επενδύεται εκεί (σ.σ.: στις off shore εταιρείες), προκύπτει ζήτημα ηθικής τάξης».

«Όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας που να αμφισβητεί το ότι οι φορολογικοί παράδεισοι είναι μια τεράστια πληγή για την παγκόσμια οικονομία και βεβαίως η συμμετοχή στις εξωχώριες ακόμα κι αν είναι νόμιμη προφανώς δεν είναι ηθική. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι πολύ περισσότερο αν κάποιος τοποθετεί προσωπική του περιουσία, προσωπικά του χρήματα», είπε ο κ. Δανέλλης.

«Είναι μια δικαιολογία που μπορεί να είναι ανεκτή για κάποιους, για κάποια επαγγέλματα όπως είναι οι εφοπλιστές ας πούμε που η διευκόλυνσή τους με την συμμετοχή τους σε εξωχώριες είναι…

Ερώτηση: Βάζετε ένα ηθικό θέμα ;

«Βεβαίως, δικαιολογεί τη συμμετοχή τους εκεί. Δεν ξέρω για ποιες άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες είναι τόσο αναγκαίο. Από κει και πέρα δεν θα αντιμετωπιστεί και δεν αντιμετωπίζεται ριζικά και ουσιαστικά από μια χώρα που από τους ελεγκτικούς της μηχανισμούς, εδώ απαιτείται η Ευρωπαϊκή συνεννόηση. Είναι σε εξέλιξη προσπάθειες χρόνων να αντιμετωπιστεί αυτή η τεράστια πληγή αλλά ακόμη είμαστε σημαντικά μακριά και το Brexit δημιουργεί μια ακόμα δυσκολία στο να βρεθεί αυτός ο κοινός στόχος και να θωρακιστεί η Ευρωπαϊκή οικονομία.

«Το ζήτημα όμως περί ηθικής και νομιμότητας δεν μας έχει απασχολήσει και δεν έχουμε βγάλει διδάγματα και ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα και ως πολιτική και επειδή έχουμε ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ και επειδή η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος δεν  θα κερδηθεί εύκολα από μια κοινωνία η οποία χαρακτηρίζεται από όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τα οποία την χαρακτηρίζουν, την Ελληνική κοινωνία σε αυτή τη συγκυρία την εξαιρετικά δύσκολη, νομίζω ότι θα πρέπει να συνεννοηθούμε μια και καλή και να τελειώνουμε με τέτοιου είδους αφορμές για περαιτέρω απομάκρυνση της κοινωνίας από τους πολιτικούς».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή