από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Όλο το παρασκήνιο: Οι διάλογοι του Τσίπρα με τον Ζάεφ πίσω από τις κλειστές πόρτες

Αλέξης Τσίπρας και Ζάεφ

Αλέξης Τσίπρας και Ζάεφ

Όλο το παρασκήνιο από το Νταβός
Πέμπτη, 25 Ιανουάριος 2018

Με σταθερά βήματα προόδου βλέπουν στην κυβέρνηση να συνεχίζονται από δω και πέρα οι διαβουλεύσεις για το Ονοματολογικό και έπειτα από όσα παρασκηνιακά διημείφθησαν μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ στο Νταβός, κάνουν θετικό ταμείο.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνάντησης που είχαν - για 2,5 περίπου ώρες- οι δυο πρωθυπουργοί, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στον ομόλογό του ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων. Το «έναντι όλων» προφανώς περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κος Ζάεφ κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση. Εξ’ αυτού του λόγου και γνωστοποίησε δημόσια την μετονομασία του αεροδρομίου «Μέγας Αλέξανδρος» και του αυτοκινητόδρομου σε «Φιλίας».

«Τώρα είμαστε στο 2018. Η θέση μας είναι σαφής. Έναντι όλων»

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι «τώρα είμαστε στο 2018. Η θέση μας είναι σαφής. Έναντι όλων» για να προσθέσει ότι πρέπει να βρεθεί μια πραγματική λύση για την οποία θα είναι και οι γείτονες περήφανοι και που θα μπορούν να τη δεχτούν στο εσωτερικό τους. Και συνοψίζοντας τη θέση της Αθήνας ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στη συνάντηση: Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ.

Ο Τσίπρας ζήτησε αλλαγές στο Σύνταγμα-δυσκολία από Ζάεφ

Ενδεικτικό των προβληματισμών που έχει η Αθήνα, ήταν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαιτέρως στο θέμα που αφορά στις αλλαγές του Συντάγματος της γείτονος. Με  τον Ζόραν Ζάεφ όμως να του απαντά πως «είναι δύσκολο».

Η συζήτηση προφανώς θα συνεχιστεί, ενώ ο πρωθυπουργός του απάντησε: «πες την αλήθεια στο λαό σου όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις».!

Υπό διαμόρφωση τα επόμενα βήματα

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα απόψε τα μεσάνυχτα και από την Παρασκευή αναμένονται κυβερνητικές και κομματικές συσκέψεις. Ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν και με ποιο τρόπο θα υπάρξει ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς.

 

Στην Αθήνα ο Νίμιτς

 

Ενδεικτικό ,πάντως, της προσέγγισης που έχει επιτευχθεί, αποτελεί το γεγονός ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα βρεθεί σε Αθήνα και Σκόπια από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι την 1η Φεβρουαρίου. Προς ώρας συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει κανονιστεί, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή