από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η διαμόρφωση ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη

ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ

Σάββατο, 24 Μάρτιος 2018

«Η ευρω-τουρκική Σύνοδος (σ.σ. στη Βάρνα, την Δευτέρα) μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική ακόμη ευκαιρία για να σταλούν σαφή μηνύματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», εκτιμά μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που προσθέτει: «Ο Ερντογάν δεν είναι τόσο ισχυρός όσο προσπαθεί να εμφανιστεί. Και αυτό θα φανεί σύντομα».

Όσον αφορά τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει οριστική διευθέτηση «στο ζήτημα του ονόματος και του αλυτρωτισμού με ισχυρές και συγκεκριμένες διεθνείς εγγυήσεις, με ρεαλιστική προσέγγιση και σε πνεύμα συναίνεσης».

Με αφορμή το συνέδριο Σοσιαλιστών-Πρασίνων- Αριστεράς στην Αθήνα, ο Δ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «η διαμόρφωση μια ευρύτερης Προοδευτικής Συμμαχίας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι η στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ». Και, «το πρώτο βήμα είναι ο διάλογος, κοινωνικός και πολιτικός. Εάν δεν διαμορφωθούν οι συνθήκες ενός παραγωγικού διαλόγου, χωρίς 'βουλωμένα αυτιά', δεν μπορούμε να μιλάμε για συμμαχίες».

Και, ευκαιρίας δοθείσης, σημειώνει: «ας αντιληφθούν οι πάντες ότι η αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά της ΝΔ, όπως ανοικτά επιδιώκουν ήδη οι κ.κ. Βενιζέλος και Λοβέρδος».

Στο ερώτημα του Πρακτορείου αν αυτές οι συζητήσεις προϋποθέτουν τη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπαδημούλης απαντά: «Όσο για την ιδεολογική μετατόπιση, δεν υπάρχει, ούτε χρειάζεται κάτι τέτοιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη εδραιωθεί ως ο κεντρικός πυλώνας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, με σημαντικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς αυτή τη κατεύθυνση».

Επιπλέον, «σε εθνικό επίπεδο, η αντίθεση πρόοδος-συντήρηση» επανέρχεται ως διαχωριστική γραμμή έναντι του «μνημόνιο-αντιμνημόνιο». Σε αυτό το υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ των πραγμάτων στρατηγικής σημασίας ως ο βασικός κορμός του ευρύτερου προοδευτικού πόλου».

Σύμφωνα με το συνομιλητή μας, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει, «με οδηγό την ψήφο του ελληνικού λαού, μια ακόμη τετραετία με κυβέρνηση Τσίπρα. Αρκεί να κάνουμε ολοένα και πιο αποτελεσματικά τη δουλειά μας, επιτυγχάνοντας μετρήσιμα αποτελέσματα στους στόχους που έχουμε θέσει», επισημαίνει.

Για την αξιολόγηση ειδικότερα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής περιγράφει το στόχο, «να ολοκληρωθούν τα συμφωνημένα βήματα χωρίς καθυστερήσεις, αρκετά πριν την τυπική λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αποφύγει την παγίδα των καθυστερήσεων», προσθέτει.

Κάνοντας τον απολογισμό της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το δικό του, ένα χρόνο πριν τις ευρωεκλογές, ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι εργάζονται σκληρά «για να εκπροσωπούμε επάξια τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τη «φωνή» όσων μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους».

Τέλος, σε ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας, όσα συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στέλνει μήνυμα λέγοντας: «Αυτή η παραβατικότητα, η έλλειψη σεβασμού στους κανόνες, το να κάνει κανείς «καουμποϊλίκια», επειδή είναι οικονομικά ισχυρός, χρησιμοποιώντας τους οπαδούς μιας ομάδας ως προσωπικό στρατό για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, προκαλεί την αντίδραση της πλειοψηφίας των πολιτών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλη στον Νίκο Παπαδημητρίου για Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή