από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Τα στοιχεία οδηγούν στον απόλυτο διασυρμό τον (όχι και τόσο επιτυχημένο εκδότη) Θανάση Μαυρίδη

Ο Μαυρίδης όταν αποθέωνε τον Τζήμερο

Ο Μαυρίδης όταν αποθέωνε τον Τζήμερο

Ένας εκδότης, που παρά τη στήριξη του Μητσοτάκη και του επιτελείου του (Και όταν μιλάμε για στήριξη εννοούμε στηριξάρα) έχει οδηγήσει την εφημερίδα του στις τελευταίες θέσεις την κυκλοφοριακών δελτίων, είναι τουλάχιστον γραφικό να κάνει νουθεσίες για το πως θα λειτουργήσει η ΕΡΤ. Ας αποθεώσει κανέναν επιχειρηματία, πράγμα που ξέρει να κάνει καλύτερα.
Πέμπτη, 17 Μάιος 2018

Δεν ξέρουμε αν είναι για γέλια ή για κλάματα η περίπτωση του νεόκοπου εκδοτάκου, που βγάζει την τελευταία των τελευταίων εφημερίδα με την επωνυμία "Φιλελεύθερος", Θανάση Μαυρίδη.

Ποιος είναι ο Μαυρίδης; Ένας δημοσιογράφος που στο παρελθόν αποθέωνε και παρουσίαζε ως "φωτεινό παράδειγμα" επιχειρηματία, ο οποίος στη συνέχεια μπήκε στη φυλακή. Τώρα δίνει τη μάχη του μπας και γίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός και έτσι έβγαλε τον "Φιλελεύθερο", μία εφημερίδα που έχει δώσει μέχρι σήμερα ρεσιτάλ γκάφας και αναξιοπιστίας , μία εφημερίδα που έγινε περίγελως επειδή αντέγραψε το λέι άουτ της Liberation. Ωστόσο, όσο και να βοηθάει το επιτελείο του θλιβερού Μητσοτάκη, όσα φύλλα και αν διανέμονται δωρεάν (φαίνεται λεφτά... υπάρχουν. Υπάρχουν;) την εφημερίδα αυτή δεν την διαβάζουν ούτε εκείνοι που τη βγάζουν. 

Έρχεται λοιπόν αυτό το "μπουμπούκι", αυτό το παράδειγμα εκδοτικής αποτυχίας, και ζητάει από τις σελίδες της σημερινής έκδοσης της εφημεριδούλας του, να κλείσει η ΕΡΤ, εκφράζοντας τα… παραπονάκια του για το δήθεν υψηλό κόστος της λειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Αρχικά διαβάστε τι γράφει μεταξύ άλλων ο Μαυρίδης: 

Η ΕΡΤ είναι ένας δημόσιος οργανισμός που κοστίζει

πολλά εκατομμύρια ευρώ και έχει σχεδόν μηδενική

ανταπόκριση στον ελληνικό λαό. Θα μπορούσε να

κοστίζει λιγότερα και να επιτελεί έργο. Αλλά αυτό δεν

ενδιαφέρει την Αριστερά, η οποία και στο θέμα αυτό

έχει στην κυριολεξία εκτεθεί. Αλλα έλεγε στο παρελθόν

και άλλα έκανε στην πράξη.

ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ; Νομίζουμε

ότι η απάντηση είναι αυτονόητη: Δεν έχει μέλλον

ούτε η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της Ν.Δ. ούτε κάποιου

άλλου κόμματος. Το ζητούμενο είναι και πάλι μία

δημόσια ΕΡΤ που θα σέβεται τον ελληνικό λαό. Η

ΕΡΤ δεν ανήκει ούτε στον κ. Καλφαγιάννη ούτε στον

κ. Παππά ούτε σε οποιονδήποτε άλλον. Ανήκει σε αυτούς

που πληρώνουν, στους πολίτες. Αν δεν μπορεί

αυτό να γίνει σεβαστό, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης

αυτής της εταιρείας.

Όλοι, βέβαια, γνωρίζουν πόσο... θετικά είχε δει ο Αντώνης Σαμαράς την προσπάθεια του Μαυρίδη να δημιουργήσει το liberal.gr (Βέβαια, τελευταία ακούγονται πολλά, αλλά αυτά θα τα εξετάσουμε σε επόμενο επεισόδιο). Μόνο που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος που είχε κλείσει την ΕΡΤ. Ε, λογικό είναι να σκούζει σήμερα ο Μαυρίδης. Απωθημένα είναι αυτά. Και ο εκνευρισμός του μεγαλώνει, αφού έχει καταλάβει και ο ίδιος πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει πρωθυπουργός. 

Γράφει λοιπόν ο Μαυρίδης (Ναι, αυτός που την εφημερίδα του δεν την αγοράζει κανείς και τη διανέμει δωρεάν η ΝΔ πάνω σε πάγκους), πως η ΕΡΤ δήθεν δεν έχει ανταπόκριση στον ελληνικό λαό. Και για αυτό, σύμφωνα με τον εκδότη της ανύπαρκτης εφημεριδούλας, που όσο και να προσπαθεί ο Μητοτάκης δεν ανεβάζει τις κυκλοφορίες, δεν φταίει άλλος παρά η Αριστερά. 

Τι ενοχλεί στην πραγματικότητα τον Μαυρίδη (δηλαδή τον Μητσοτάκη); Πως η ΕΡΤ σήμερα δεν λειτουργεί ως παραμάγαζο του κατεστημένου. Ότι είναι αντικειμενική και δεν εναρμονίζει τη λειτουργία της με τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ που είναι πολλά. Ο Μαυρίδης και ο κάθε Μαυρίδης έχει την στρεβλή εντύπωση στο μυαλό του πως η ΕΡΤ πρέπει να χορεύει στους ρυθμούς εκείνων - των φίλων του - που σηκώνουν το τηλέφωνο και απαιτούν να πέσει «μαύρο» σε ειδήσεις που δεν τους αρέσει ή εκείνων με τις off shore τους, τα σπίτια στη Γαλλία και τα απλήρωτα δάνεια στις εταιρείες τους. 

Είναι οι ίδιοι, όμως, οι φίλοι του Μαυρίδη, για τους οποίους γαβγίζει καθημερινα, που ζητούν πολυάριθμα συνεργεία για την κάλυψη κομματικών εκδηλώσεων. Είναι οι ίδιοι που ζητούν ειδικές προβολές για επισκέψεις πολιτικών αρχηγών.

Ο Μαυρίδης, βέβαια, ζει στον δικό του κόσμο και φυσικά παραπληροφορεί. Δεν έχει λάβει υπόψη για παράδειγμα την έρευνα της Alco τον Μάρτιο του 2017 στην οποία οι πολίτες δηλώνουν ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση είναι πιο αντικειμενική από τα ιδιωτικά κανάλια, σε ποσοστό 27% έναντι του 22% που λέει το αντίθετο.

Αλλά, ας μην κρυβόμαστε. Ο Μαυρίδης μεταδίδει αυτά που θέλει η νεοφιλελεύθερη, επικίνδυνη κλίκα που πλαισιώνει τον διαπιστωμένα ανίκανο και διαπλεκόμενο Μητσοτάκη. Τι θέλει ο Μητσοτάκης; Ο Μητσοτάκης επιθυμεί την παραχώρηση των υπηρεσιών της ΕΡΤ σε εργολάβους, σε ιδιώτες. Αυτή τη δουλειά κάνουν μια ζωή οι Μητσοτάκηδες, από τα παλιά τα χρόνια. Επιχειρηματίες και εφοπλιστές "φτιάχτηκαν" έτσι, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Αυτή είναι μία επιλογή, όμως, που ανεβάζει το κόστος και μειώνει το επίπεδο των υπηρεσιών. Την ίδια άποψη, με τον Μητσοτάκη και τις ντουντούκες του, έχουν και οι καναλάρχες που κατακλέβουν ακόμα και την εικόνα της ΕΡΤ, όπως έκανε ο ΣΚΑΪ στο παρελθόν.

Τι κάνει η σημερινή κυβέρνηση; Καλύπτει τα κενά που υπάρχουν για να μειωθεί το κόστος. Το ανορθόδοξο καθεστώς λειτουργίας που είχαν επιβάλλει οι προηγούμενες κυβέρνήσεις, είχε οδηγήσει σε "λύσεις" συνεργασιών με εξωτερικά-ιδιωτικά συνεργεία. Επρόκειτο για μία επιλογή ιδιαιτέρως κοστοβόρα.

Για παράδειγμα: Ενας μοντέρ μέσω διάθεσης από ιδιωτική εταιρεία κοστίζει 1.960 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του εργολαβικού κέρδους, όταν το μέσο μισθολογικό κόστος ενός μοντέρ, που εργάζεται στην ΕΡΤ με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, ανέρχεται, μαζί με την εργοδοτική εισφορά, στα 1.500 ευρώ.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το κόστος εκτινάσσεται αν υπολογίσει κάποιος ότι από την ΕΡΤ λείπουν και τελικά «νοικιάζονται» από εταιρείες- ηχολήπτες, μουσικοί παραγωγοί, μοντέρ, μεταφραστές, άνθρωποι που ασχολούνται με τον υποτιτλισμό και τις γεννήτριες χαρακτήρων, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανολόγοι και άλλοι.

Λοιπόν: Για πρώτη φορά όλες οι οργανικές θέσεις της ΕΡΤ καταγράφονται και έτσι διασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών της ενώ παράλληλα ορίζονται οι πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού ανά ειδικότητα.

Επίσης κατοχυρώνεται η αυτονομία των λειτουργικών μονάδων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Με αυτόν τον τρόπο πατάσσεται η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις των στόχων των μέσων της ΕΡΤ, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων, διάχυση ευθυνών και παρέμβαση «μεσαζόντων».

Καταλάβατε τώρα γιατί σκούζει ο Μαυρίδης και ο κάθε Μαυρίδης; Καταλάβατε γιατί σκούζει η παρέα του Μητσοτάκη; Για τα ιδιωτικά συμφέροντα ντε.

Και κάτι ακόμη: Η δημόσια τηλεόραση, η ΕΡΤ, έχει ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία σε όλους τους οικονομικούς τη στόχους:

1. Για το 2015 τα καθαρά κέρδη προ φόρων έφτασαν στα 39,7 εκατ. ευρώ.

2. Για το 2016 ξεπέρασαν τα 74 εκατ. ευρώ.

3. Για το 2017 τα κέρδη είναι πάνω από 60 εκατ. ευρώ.

Εκτός αυτών, το εργασιακό κόστος μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με την περίοδο πριν από το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Ακόμη: 

1. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 186 εκατ. ευρώ (179 εκατ. από το ανταποδοτικό τέλος, 4,5 εκατ. από τη διαφήμιση, 2,5 εκατ. άλλα έσοδα).

2. Τα έξοδα δεν ξεπερνούν τα 131 εκατ. ευρώ (57 εκατ. το εργασιακό κόστος, 41,5 εκατ. το λειτουργικό κόστος, 32,5 εκατ. ευρώ για κτήση παγίων).

3. Το πρόσημο, τελικά, είναι θετικό και φτάνει στα 55 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από τα οποία αποδίδονται στον προϋπολογισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτός των άλλων, στηρίζονται και τα δημόσια ταμεία.

Αλήθεια, όμως, η ντουντούκα του Μητσοτάκη και του Σαμαρά, ο Μαυρίδης και ο κάθε Μαυρίδης τι έχει να πει για το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ, που επί Σαμαρά είχε ένα κανάλι και ένα ραδιόφωνο που υπολειτουργούσαν, χωρίς πρόγραμμα; Σήμερα η ΕΡΤ έχει 5 κανάλια, εκπέμπει πρόγραμμα για τους απόδημους, έχει δεκάδες ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αθήνα και την Περιφέρεια και το σάιτ της. Ταυτόχρονα προχωρά πρώτη στη νέα εποχή με την υβριδική τηλεόραση.

Το πιο ενδιαφέρον; Και στις δύο περιπτώσεις (της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ) το ανταποδοτικό τέλος είναι 3 ευρώ. Βρείτε λοιπόν ποιοι δημιουργούν τη νέα σύγχρονη Ραδιοτηλεόραση και ποιοι είναι οι ανίκανοι. 

Το πιο αστείο; Ένας εκδότης, που παρά τη στήριξη του Μητσοτάκη και του επιτελείου του (Και όταν μιλάμε για στήριξη εννοούμε στηριξάρα) έχει οδηγήσει την εφημερίδα του στις τελευταίες θέσεις την κυκλοφοριακών δελτίων, είναι τουλάχιστον γραφικό να κάνει νουθεσίες για το πως θα λειτουργήσει η ΕΡΤ. Ας αποθεώσει κανέναν επιχειρηματία, πράγμα που ξέρει να κάνει καλύτερα.

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή