από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ξεσάλωσαν οι αρουραίοι της Ομάδας Αλήθειας κατά της ΕΡΤ - Ασύλληπτα αίσχη

Το έργο των αρουραίων της Ομάδας Αλήθειας

Το έργο των αρουραίων της Ομάδας Αλήθειας

Πέμπτη, 06 Σεπτέμβριος 2018

Με την περίπτωση της Ομάδας Αλήθειας, η οποία λειτουργεί στα βρώμικα λαγούμια της οδού Πειραιώς δύο πράγματα συμβαίνουν. Είτε τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν, είτε η προπαγάνδα τους έχει πάει σε... άλλη διάσταση. Ή και τα δύο. 

Ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή. Η εκπομπή «Αλλη Διάσταση» του Κώστα Αρβανίτη στην ΕΡΤ παρουσίασε ένα ρεπορτάζ αφορούσε τους εμβολιασμούς των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό η εκπομπή παρουσίασε για λίγα λεπτά και την άποψη εκείνων που υποστηρίζουν πως δεν πρέπει τα παιδιά να εμβολιάζονται. Από τα 25 λεπτά που ήταν η διάρκεια του θέματος τα 3, μόλις, λεπτά δόθηκε σε εκείνους που τάσσονται κατά του εμβολιασμού. 

Από εκεί και πέρα; Χαμός. Ξεσάλωσαν η Ομάδα Αλήθειας και οι λοιποί αρουραίοι στα social media κλπ, υποστηρίζοντας πως δεν θα έπρεπε να παρουσιάσει την άποψη εκείνων που τάσσονται κατά των εμβολιασμών. Όπως, όμως, μπορεί να καταλάβει ο κάθε ένας αυτό που υποστήριξαν οι γνωστοί αρουραίοι δεν είναι δημοσιογραφία. 

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική από εκείνη που επιχείρησαν να παρουσιάσουν οι αρουραίοι των υπογείων της Πειραιώς. Όπως γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Δημήτρης Κανελλόπουλος "Οποιος είδε την εκπομπή ωστόσο άλλη εντύπωση αποκόμισε. Είδε το ρεπορτάζ, είδε δύο γιατρούς στο στούντιο να είναι υπέρ των εμβολιασμών και να θεωρούν, όπως είπα, φρικτές ανοησίες τη συγκεκριμένη θεωρία, είδε και τον Κώστα Αρβανίτη να δηλώνει υπέρ των εμβολιασμών βάζοντας στο κάδρο ακόμα και τα παιδιά του.

Μόνο εμβόλιο δεν έκανε και ο ίδιος on camera για να μας πείσει. Αρκούσε αυτό; Οοοοχι φυσικά. Τον κατακρίνουν λοιπόν, αυτόν και την ΕΡΤ συνολικά, επειδή οι τίτλοι που έμπαιναν στα σουπεράκια από κάτω, δεν ήταν οι κατάλληλοι. Και όντως μπορεί κάποιοι να μην ήταν. Δεν τους ενδιέφερε όμως το ρεπορτάζ, δεν είχαν να πουν τίποτε άλλωστε γι αυτό, οπότε γατζώνονταν στους τίτλους. Οι νεοφιλελέ είναι αστείοι, οκ το γνωρίζουμε, αλλά είναι κι επικίνδυνοι τελικά". 

Ελάχιστη σημασία έχουν όλα αυτά για τους αρουραίους που κυλιούνται στα λασπόνερα. Ότι και να κάνουν, ωστόσο, θα εκτίθενται. 

Διαβάστε και την ανακοίνωση των εκπομπής: 

H  εκπομπή "Άλλη Διάσταση" την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, επέλεξε να παρουσιάσει το θέμα των εμβολιασμών και της άρνησης ορισμένων γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν είναι προφανές ότι το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την Ελληνική κοινωνία και δυστυχώς η ενημέρωση για την ανάγκη εμβολιασμού είναι όπως αποδεικνύεται ελλιπής.

Με στόχο την ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού για την ανάγκη να γίνονται όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί, στο στούντιο της εκπομπής είχαν προσκληθεί δύο κορυφαίοι επιστήμονες προκειμένου να τονίσουν την ανάγκη εμβολιασμού και να καταρρίψουν διάφορους μύθους και θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια. Η κυρία Αθηνά Λινού Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρική Prolepsis, αλλά και τον κυριο Νταλούκα Κωνσταντίνο παιδίατρος και  Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιων παιδιατρων  Αττικής.

Οι δύο γιατροί επί τουλάχιστον 20 λεπτά ανέπτυξαν όλους του κινδύνους που κρύβει η επιλογή κάποιων γονιών να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Παράλληλα ο παρουσιαστής της εκπομπής Κώστας Αρβανίτης κατά την παρουσίαση του θέματος ξεκάθαρα πήρε θέση υπέρ των εμβολιασμών λέγοντας ότι «εγώ τα δικά μου παιδιά τα εμβολίασα για να είμαστε ξεκάθαροι γιατί στα πράγματα πρέπει να παίρνεις θέση»

Ξεκάθαρη επιλογή της εκπομπής ήταν στο στούντιο να μην φιλοξενηθούν εκπρόσωποι του «αντιεμβολιαστικού κινήματος», καθώς δεν υπήρχε κανένα θέμα αντιπαράθεσης, αλλά θέσης υπέρ των εμβολίων, έστω και αν κάποιοι εμφανώς κακόβουλοι «ανακάλυψαν» προσπάθεια υποστήριξης του «αντιεμβολιαστικού» κινήματος. Η άποψη αυτών που δεν πιστεύουν στον εμβολιασμό παρουσιάστηκε σε βίντεο από ένα πατέρα που έχει επιλέξει να μην εμβολιάσει τα παιδιά του και τον γιατρό Θεοφάνης Δρόσο διευθυντή της παθολογικής κλινικής στο δημόσιο νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Το βίντεο ήταν διάρκειας 2 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, στο πλαίσιο ενός θέματος που συνολικά είχε διάρκεια 25 λεπτά, με τις απόψεις υπέρ του εμβολιασμού να είναι κυρίαρχες.

Ως επιβεβαίωση των παραπάνω παραθέτουμε την ανάρτηση που έκανε στο facebook μετά το τέλος της εκπομπής ένας  εκ των δύο καλεσμένων στο στούντιο  ο κύριος Νταλούκας Κωνσταντίνος παιδίατρος και  Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιων παιδιατρων Αττικής.

«Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι, επειδή θέλω να είμαι ακριβοδίκαιος και σωστός απέναντι σε όλους, θέλω να δηλώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν δεχτήκαμε πιέσεις για να πούμε κάποια άλλη άποψη και ούτε διαπιστώσαμε ότι ο Κος Αρβανίτης ή το κανάλι είχε σκοπό να μειώσει τους εμβολιασμούς, αναδεικνύοντας τις θέσεις των αντιεμβολιαστών. Ήταν ξεκάθαρο ότι μας κάλεσαν για να μιλήσουμε και να πούμε την θέση μας και την επιστημονική μας άποψη. Ταυτόχρονα πιστεύω ότι δημοσιογραφικά έπρεπε να δώσουν βήμα, στα πλαίσια ενός δημοκρατικού διαλόγου, να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν σχημάτισα ούτε για λίγο την εντύπωση ότι ο δημοσιογράφος ή το κανάλι ήταν εναντίον των εμβολιασμών. Αυτό ήταν ξεκάθαρο εξ αρχής και θα αδικούσε κατάφωρα τους συντελεστές της εκπομπής. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να μειώνουμε την αξία αυτών των εκπομπών, από όπου κι αν προέρχονται, που με αυτό έστω τον τρόπο προσπαθούν να αναδείξουν και να βοηθήσουν για την εφαρμογή των εμβολιασμών στα παιδιά. Ο τίτλος στην εικόνα πιθανόν να αφορούσε το ρητορικό ερώτημα και δεν πιστεύω ότι είχε μεγάλη αξία αλλά ούτε και αντανακλούσε τις απόψεις του δημοσιογράφου και του καναλιού. Δική μου προσωπική αίσθηση.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή