από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ρεπορτάζ του documento αποκαλύπτει τις βρομιές των Ελληνικών Hoaxes σε βάρος του Periodista.gr

Μία από τις ειδήσεις που τα Ελληνικά Hoaxes έβγαλαν "fake"

Μία από τις ειδήσεις που τα Ελληνικά Hoaxes έβγαλαν "fake"

Πέμπτη, 09 Μάιος 2019

Πρωτοφανείς αθλιότητες κατά του PERIODISTA.GR αποκαλύπτει έρευνα της εφημερίδας Documento για τα Ελληνικά Hoaxes. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η εφαρμογή των Ελληνικών Hoaxes που δήθεν εντοπίζει τις ψευδείς ειδήσεις δείχνει να είναι με κραυγαλέο τρόπο και με τρόπο που γεννά υποψίες μεροληπτική σε βάρος του PERIODISTA.GR. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ "Μια πρόχειρη έρευνα δείχνει ότι το «Πρώτο θέμα» έχει 5 σελίδες με ψευδείς ειδήσεις, το iEfimerida έχει άλλες 5 σελίδες, Το Βήμα έχει 3 σελίδες, το Μακελειό 10 σελίδες, ο ΣΚΑΪ 18 άρθρα, το Protagon μία σελίδα, Athens Voice και Lifo από δύο σελίδες και το Periodista έχει μόνο 5 άρθρα".

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του Documento "Αν μπεις σε αυτά τα παραπάνω σάιτ έχοντας κατεβάσει την εφαρμογή σου βγάζει την περιβόητη κόκκινη μπάρα στο periodista που έχει ίσα ίσα μία σελίδα".

Πριν διαβάσετε αναλυτικά το ρεπορτάζ έχουμε να σημειώσουμε τα εξής: Προφανώς  το PERIODISTA.GR δεν έχει μεταδόσει fake news, όπως ψευδώς διακινούν και υποστηρίζουν τα Ελληνικά Hoaxes. Προφανώς τα Ελληνικά Hoaxes είναι μέρος, εδώ και καιρό, ενός βρόμικου σχεδίου που στόχο έχει το PERIODISTA.GR. Προφανώς και δεν θα μείνει αναπάντητη η αθλιότητα των Ελληνικών Hoaxes καθώς θα προασπίσουμε με κάθε τρόπο το έννομο συμφέρον και τη φήμη μας. Για αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω και για όσα θα γράψουμε τις επόμενες ημέρες (θα σας αποκαλύψουμε τους υβριστές) οι κύριοι των Ελληνικών Hoaxes, εφόσον δεν επανορθώσουν και δεν ανακαλέσουν, θα λογοδοτήσουν στους αρμόδιους και εκεί θα δούμε αν μπορούν να αποδείξουν τους ψευδείς ισχυρισμούς τους και αν θα επιμείνουν στις ύβρεις τους. 

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ του documento: 

Μέρα που γιορτάζεται η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα έχουμε από χθες έναν περίεργο «σερίφη» που θα ρυθμίζει τι βλέπουμε, πόσο θα το βλέπουμε και τελικά όχι μόνο μέσω του Facebook.

Αφορμή είναι ο περιορισμός των ψευδών ειδήσεων αλλά η εφαρμογή ήδη μπάζει νερά.

Έχουμε λοιπόν τον νέο «σερίφη» Ellinika Hoaxes που πιστοποιήθηκε από το Facebook για να ελέγχει. To σάιτ έχει κυκλοφορήσει μια εφαρμογή, το Greek Hoaxes Detector, που λειτουργεί ως extension του Chrome.

Πριν συνεχίσουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ο περιορισμός των ψευδών ειδήσεων είναι θεμιτός αλλά όπως θα δείτε η νεότευκτη εφαρμογή λειτουργεί με έναν… συναισθηματικό τρόπο που δεν προμηνύει τίποτα το θετικό και αντιθέτως γεννά ερωτηματικά για το ποιος τελικά ελέγχει την πληροφορία και ουσιαστικά τι θα διαβάζει ο κάθε χρήστης του ίντερνετ και του Facebook.

Φαίνεται πως ένα τέρας γεννιέται!

Έχοντας κατεβάσει την επέκταση Greek Hoaxes Detector όταν μπεις σε κάποιο σάιτ που κάποιοι αποφάσισαν ότι είναι αναξιόπιστο τότε εμφανίζεται στο πάνω μέρος της σελίδας μια έντονη κόκκινη μπάρα που γράφει: ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ΠΗΓΗ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ (ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ) – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΡΘΡΩΝ (σ.σ. στην παρένθεση μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε κατηγορία υπάρχει στη λίστα)

Οι λέξεις «παραδείγματα άρθρων» είναι ενεργό λινκ και μόλις το πατήσεις σε στέλνει στην σελίδα Ellinika Hoaxes όπου φαίνονται τα εν λόγω άρθρα.

Μια παύση εδώ.

Μέσω αυτού του λινκ εμφανίζεται μία μπάρα αναζήτησης που μπορείς να βάλεις το όνομα του σάιτ που θες και σου βγάζει τα άρθρα με τα οποία έχουν χαρακτηριστεί fake και έχουν δημοσιεύσει – και έχει εντοπίσει το σάιτ.

Λοιπόν μια πρόχειρη έρευνα δείχνει ότι το «Πρώτο θέμα» έχει 5 σελίδες με ψευδείς ειδήσεις, το iEfimerida έχει άλλες 5 σελίδες, Το Βήμα έχει 3 σελίδες, το Μακελειό 10 σελίδες, ο ΣΚΑΪ 18 άρθρα, το Protagon μία σελίδα, Athens Voice και Lifo από δύο σελίδες και το Periodista έχει μόνο 5 άρθρα.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή