από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Γιατί ο Χατζηνικολάου ΔΕΝ είναι σαν τους άλλους - Μια αληθινή ιστορία

Ο Νίκος Χατζηνικολάου

Ο Νίκος Χατζηνικολάου

Μια αληθινή ιστορία
Σάββατο, 06 Αύγουστος 2016

Αυτές τις ημέρες, το καλοκαίρι του 2016 στην Ελλάδα, κάτι έχει αλλάξει. Αυτές τις ημέρες η Δημοκρατία στην Ελλάδα αναπνέει. Πως; Οι πάλαι ποτέ πανίσχυροι ολιγάρχες των media, οι άνθρωποι που κουνούσαν το δάχτυλο σε πολιτικούς και θεσμικούς παράγοντες, οι εκδότες και καναλάρχες της διαπλοκής που ανεβοκατέβαζαν κυβερνήσεις κάθονται στην "ηλεκτρική καρέκλα" του μάρτυρα στην Εξεταστική Επιτροπή για θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των μίντια. 

Οι "πανίσχυροι" καναλάρχες, οι γηραιοί εκδότες μοιάζουν ανθρωπάκια, αδύναμα και φοβισμένα να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, τις ερωτήσεις των βουλευτών, αλλά και την ριζική μεταβολή που συντελείται στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών μετά από 25 χρόνια ανομίας και παρασιτικής λειτουργίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, συμβαίνει πολλές φορές, να εξομοιώνονται πρόσωπα που είναι αναγνωρισμένα και δραστηριοποιούνται στον χώρο των media. Είναι όλοι οι δημοσιογράφοι "αλήτες και ρουφιάνοι"; Όχι βέβαια. Είναι όλοι οι εργοδότες οι ίδιοι; Και πάλι όχι. 

Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στο προσκήνιο, όχι εξαιτίας της αναγνωρισμένης δημοσιογραφικής δουλειάς που κάνει, αλλά εξαιτίας όσων συμβαίνουν στον όμιλο της Real News, το όνομα του Νίκου Χατζηνικολάου, καλοκαιριάτικα, μέσα στην γενική αναταραχή που έχει προκληθεί στον χώρο των media και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια που έχουν δοθεί στα ΜΜΕ, η Εξεταστική Επιτροπή στην οποία έχουν καταθέσει ο Γιάννης Αλαφούζος, ο Φώτης Μπόμπολας, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, που προσήλθε ο Σταύρος Ψυχάρης και που θα προσέλθει ο Θέμος Αναστασιάδης.

Σε αυτή την επιτροπή δεν θα προσέλθει ο Νίκος Χατζηνικολάου. Γιατί το μαγαζί του είναι νοικοκυρεμένο. Γιατί εξυπηρετεί τα δάνεια, γιατί προσπαθεί να κρατήσει μία επιχείρηση σε μία εποχή που ο μύθος των πανίσχυρων media γκρεμίζεται και που στρατιές δημοσιογράφων βρίσκονται στο έλεος της κρίσης στον χώρο χωρίς να μπορούν να βρουν δουλειά.

Βρέθηκε, λοιπόν, ο Νίκος Χατζηνικολάου στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας, μετά την απόφαση να υπάρξει μείωση στους μισθούς των εργαζομένων κατά 10% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιουλίου 2016, όπως έγινε γνωστό. Όμως, δεν έγινε γνωστό ότι στον Όμιλο δεν έχουν πειραχθεί οι μισθοί από 1000 ευρώ και κάτω. Ούτε βέβαια έχει γραφτεί ότι τη στιγμή που τα υπόλοιπα ΜΜΕ είναι εκτεθειμένα σε μεγάλο δανεισμό, το Real Group εξυπηρετεί τα δάνεια σε εποχές ισχνών αγελάδων, ισχύος των Capital Controls και γενικευμένης κρίσης στον χώρο των media. Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Νίκος Χατζηνικολάου έχει ζητήσει επανειλημμένα να μπει barcode στις εφημερίδες για να γνωρίζουμε ακριβώς τις κυκλοφορίες των εφημερίδων, ποιος πουλάει τι.

Το Periodista.gr έχει ασκήσει πολλές φορές κριτική στον Νίκο Χατζηνικολάου, όποτε χρειάστηκε και θα το ξανακάνει όποτε χρειαστεί. Αλλά τα σύκα, σύκα και η σκάφη, σκάφη...

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή