από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Νέος ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ για το ΒΗΜΑ: Η ανακοίνωση που ξεμπροστιάζει τους τσαρλατάνους της δημοσιογραφίας - Οι επίμαχοι διάλογοι

ΔΟΛ

ΔΟΛ

Η ανακοίνωση που ξεμπροστιάζει τους τσαρλατάνους της δημοσιογραφίας - Οι επίμαχοι διάλογοι
Κυριακή, 11 Δεκέμβριος 2016

Δημοσίευμα της εντελώς πλέον απαξιωμένης και γραφικής εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής" διαψεύδει με ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «Οι φερόμενοι διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ομολόγους του, οι οποίοι παρουσιάζονται στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής και αναπαράγονται στο Διαδίκτυο, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Καμία τέτοια συζήτηση με αναφορά σε εκλογές από μέρους του υπουργού Οικονομικών δεν έγινε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Ούτε εντός, ούτε στο περιθώριο αυτού. Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν υπηρετούνται επαρκώς με ψεύδη».

 «Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», είπε ο υπουργός Οικονομικών στους ομολόγους του στην ευρωζώνη, θέτοντας ξεκάθαρο δίλημμα. «Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε τότε να πάτε», ήταν η αντίδραση που εισέπραξε, όπως συνοψίζουν στο «Βήμα» πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ στο Eurogroup υπήρξαν οι ακόλουθοι διάλογοι: 

«Ηταν ένα πολύ κακό Eurogroup», ανέφερε δήθεν στην εφημερίδα Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Εκτός από την Κομισιόν, όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Καιρό είχα να δω τόσο άσχημο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ίσως με λίγη χρυσόσκονη για το χρέος. Πέρα από τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΠΕ, ήταν σαφέστατο ότι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα συμφωνία», ανέφερε η ίδια πηγή.

Ακόμη και ο Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να είπε συνομιλώντας με την ελληνική αποστολή: «Η απόφαση ήταν βίαιη και άδικη, η χειρότερη των τελευταίων ετών!», σύμφωνα πάντα με το «Βήμα».

Στο Eurogroup, η ελληνική πλευρά πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060, αλλά αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά. Ο κ. Τσακαλώτος, σε εσωτερικές συσκέψεις τις τελευταίες ημέρες φέρεται να διεμήνυσε στον πρωθυπουργό «Αν συμφωνηθεί πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ, εγώ φεύγω».

Μέσα σε όλα αυτά, οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη, με την έκτακτη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, επιβάρυναν περισσότερο τις σχέσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες. «Αυτό δεν βοηθάει το κλίμα της διαπραγμάτευσης», σχολίασε στο «Βήμα» στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεν είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει καρδιά και δεν θέλει την ενίσχυση των πλέον αδύναμων, αλλά υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες», ανέφερε ακόμη η ίδια πηγή.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε για τις ενστάσεις ότι πρέπει πρώτα να επαληθευτεί το πλεόνασμα από την Eurostat, το Απρίλιο του 2017, και να συζητηθεί με τους Θεσμούς η διάθεσή του, ενώ υπενθύμισαν ότι υπάρχουν βασικές κατευθύνσεις για το πού πρέπει να διατεθούν τα χρήματα: 1. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, 2. ληξιπρόθεσμα, 3. συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί.

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή