από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Αυτή η Κυριακή ήταν σκέτη απόλαυση για την κυβέρνηση και για τους καναλάρχες κόλαση

Ο Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς

Ας δούμε πως υποδέχτηκε ο Τύπος της Κυριακής την απόφαση του ΕΣΡ αναφορικά με τον ορισμό της τιμής εκκίνησης για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας:
Δευτέρα, 31 Ιούλιος 2017

Δέχθηκε επιθέσεις, δέχθηκε λυσσαλέο πόλεμο από τους καναλάρχες της διαπλοκής, αλλά επέμεινε, πιστός σε αυτό που είχε θέσει εξαρχής ως στόχο, πιστός σε αυτό που ήταν εξαρχής το αντικειμενικό ζητούμενο: Οι "αεροπειρατές" καναλάρχες να πληρώσουν ώστε να εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί τους σταθμοί. Οι καναλάρχες της διαπλοκής να πληρώσουν τα χρήματα που οφείλουν στον ελληνικό λαό. Ο στόχος του Νίκου Παππά είναι ο στόχος της κυβέρνησης της Αριστεράς, είναι ο στόχος της κυβέρνησης Τσίπρα, είναι το αντικειμενικό ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας. Μετά από τρεις δεκαετίες να επιβληθεί ο Νόμος. Να μπούν χρήματα στα ταμεία του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή στις τσέπες του ελληνικού λαού. 

Το ΕΣΡ αποφάσισε τελικά, και μάλιστα ομόφωνα, πως η τιμή εκκίνησης για κάθε μία από τις επτά τηλεοπτικές άδειες ορίζεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει τουλάχιστον 245 εκατ. ευρώ και αυτό αποτελεί μία μεγάλη νίκη του Νίκου Παππά και τελικά μία μεγάλη νικη της Δημοκρατίας που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, ούτε ακόμη και τα ΜΜΕ της διαπλοκής που μαζί με την ηχώ των καναλαρχών, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, είχαν κηρύξει τον πόλεμο στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής. Τα 245 εκατ. ευρώ που, πριν από μερικούς μήνες, είχε αποφασίσει το ΣτΕ να επιστραφούν στις τσέπες των καναλαρχών, θα καταλήξουν τελικά στο ελληνικό Δημόσιο. Και αυτή τη φορά τα 245 εκατ. ευρώ είναι το μίνιμουμ ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί. "Θα ξεκινήσουμε και βλέπουμε" δείχνει να σκέφτεται ο Νίκος Παππάς. 

Τα ελληνικά ΜΜΕ και, πέραν των τηλεοπτικών σταθμών, οι εφημερίδες διαδραμάτισαν και αυτά τον ρόλο τους στην πολεμική που δέχτηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, μέχρι τελικά να ανοίξει ο δρόμος για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο. 

Σήμερα, μετά την απόφαση του ΕΣΡ και την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης τα πάντα είναι διαφορετικά. Τα ΜΜΕ αναγνωρίζουν τη μεγάλη νίκη του Νίκου Παππά. Και όσα από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ ένιωσαν ότι ηττήθηκαν μαζί με τους καναλάρχες και τη Νέα Δημοκρατία, σφύριζουν τώρα αδιάφορα. Αφωνία. Αυτή είναι η κατάσταση των ηττημένων, που πίστευαν πως οι καναλάρχες μπορούν να κερδοσκοπούν πέρα από το Νόμο, αγνοώντας τις κυβερνήσεις και την πολιτεία, περιφρονώντας τον ελληνικό λαό.

Ο Κυριακάτικος Τύπος επικύρωσε στο πεδίο της ενημέρωσης, την αντίληψη, την καλλιεργημένη πλέον συλλογική συνείδηση, πως οι καναλάρχες πρέπει να πληρώσουν και θα πληρώσουν. Τέλος οι κραυγές. Πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ αναγνωρίζουν τη νέα πραγματικότητα, την αλλαγή στο τοπίο και τις τεκτονικές αλλαγές που έρχονται στα ΜΜΕ, στον χώρο που επιτέλους θα κυριαρχήσει η νομιμότητα. Τι μπορεί να διακρίνει κανείς διαβάζοντας τις εφημερίδες, συμπολιτευόμενες και αντιπολιτευόμενες; Πως ο Νίκος Παππάς επικράτησε σε μία δύσκολη μάχη. Κάπου χαμένες σε μονόστηλα είναι κάποιες αναφορές στο ενδεχόμενο της αντίδρασης των καναλαρχών είτε και πάλι με προσφυγή στο ΣτΕ, είτε με προσφυγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Οι καναλάρχες της διαπλοκής δεν έχουν κανέναν σύμμαχο πλέον και το κλίμα στην ελληνική κοινωνία είναι ιδιαίτερα εχθρικό σε βάρος τους. Δεν μπορεί εξάλλου να είναι για πάντα τζαμπατζήδες, όταν ολόκληρη η ελληνική κοινωνία έχει ματώσει τα τελευταία χρόνια. Τα κανάλια και οι εφημερίδες τους δεν μπορούν να τους βοηθήσουν πια. Δεν έχουν εφεδρική λάσπη και δεν μπορούν να παραβλέψουν τους Νόμους και το Σύνταγμα. Ο Νίκος Παππάς τους κέρδισε, μόνος εναντίον όλων. 

Ας δούμε πως υποδέχτηκε ο Τύπος της Κυριακής την απόφαση του ΕΣΡ αναφορικά με τον ορισμό της τιμής εκκίνησης για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας: 

Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της κυβέρνησης τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ "Τώρα Survivor για καναλάρχες" και κάνει λόγο για τον απόλυτο αιφνιδιασμό τόσο των ιδιοκτητών, όσο και των επίδοξων ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών. Και φυσικά αναφέρεται στην απόφαση - σταθμό του ΕΣΡ, αλλά και στο σοκ που υπέστησαν οι καναλάρχες της διαπλοκής. 

Η εφημερίδα ΠΑΡΟΝ σχολιάζει πως το ΕΣΡ αγνόησε τις οδηγίες των καναλαρχών προχωρώντας στον ορισμό της τιμης εκκίνησης της δημοπρασίας και φυσικά αναφέρεται στον στόχο που υπερβαίνει τα 245 εκατ. ευρώ που πρόκειται να μπουν στα δημόσια ταμεία. 

Η Real News αναφέρεται στον "Καυτό Άυγουστο για τα κανάλια" κάνοντας λόγο και αυτή για τον απόλυτο αιφνιδιασμό των καναλαρχών, ενώ αναφέρεται και στις αντιδράσεις των ιδιοκτητών και των επίδοξων ιδιοκτητών για το "υψηλό τίμημα". 

Η προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία Free Sunday έχει αναφορά στο γεγονός ότι κυβέρνηση και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών βρίσκονται σε θέση μάχης. 

Η εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ αναφέρεται στη "Νευρική κρίση που έχει προκαλέσει σε ΝΔ και καναλάρχες η απόφαση του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες", ενώ κάνει λόγο για καταφανή νίκη και επικράτηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, επισημαίνοντας ότι το ΕΣΡ υιοθετεί την επιχειρηματολογία του Νίκου Παππά με τους καναλάρχες να αναζητούν διέξοδο διαφυγής. Επίσης κάνει λόγο για "Σοκ" που έχουν υποστεί οι καναλάρχες. 

Η εφημερίδα Documento κάνει λόγο για "Κοστούμι Παππά από το ΕΣΡ στους Βαρόνους" και για αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία.

Η εφημερίδα "Το Χωνί" σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο προς τους καναλάρχες "Αυτή τη φορά... από τα 245 εκατ. ευρώ ξεκινάμε". 

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή