από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ν. Παππάς: Χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων το Μητρώο Διαδικτυακών ΜΜΕ

Ο Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς

Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2017

Χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ψευδών ειδήσεων μπορεί να αποτελέσει το Μητρώο Διαδικτυακών ΜΜΕ, το οποίο έχει αναπτύξει σε πρωτοποριακό επίπεδο η χώρα μας, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, και ενημέρωσε την Ευρωπαία επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στον διάλογο που έχει ανοίξει στην Ένωση για το θέμα αυτό.

Κατά την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, για τις πολιτικές της ΕΕ στον ψηφιακό τομέα, ο κ. Παππάς εξήγησε ότι «η Ελλάδα είμαστε ίσως και η μόνη χώρα της ΕΕ η οποία έχει αναπτύξει Μητρώο Διαδικτυακών ΜΜΕ, ένα εργαλείο το οποίο για πρώτη φορά χαρτογραφεί τον χώρο του Διαδικτύου, ενώ δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις ενημέρωσης να προστατεύουν και τα πνευματικά τους δικαιώματα, μέσω της δωρεάν χρήσης λογισμικού, ενάντια στη λογοκλοπή, που τους παρέχεται δωρεάν μέσω του υπουργείου». Όπως προσέθεσε απευθυνόμενος προς την επίτροπο, αποτελεί αντικείμενο διαλόγου και η Ελλάδα θέλει να συμβάλει στη διεξαγωγή του εντός της ΕΕ. Όπως επισήμανε, με το Μητρώο ενδεχομένως να έχουμε αποκτήσει κι ένα εργαλείο να μπορέσει να ρυθμιστεί και ο τομέας απέναντι στο φαινόμενο των ψευδών ειδήσεων. Εξήγησε πως το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος διαφημιστής στη χώρα κι έτσι αν μια επιχείρηση δεν είναι εγγεγραμμένη, δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στην κρατική διαφήμιση. «Είναι ένα εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε, με όρους διαφάνειας και πολύ έντονα στοιχεία αυτορρύθμισης του τοπίου να παίξει ρόλο, και εδώ προσδοκούμε και να παρακολουθήσουμε και να συμβάλουμε στον διάλογο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, οι χώρες της Ευρώπης έχουν μόνο να κερδίσουν αν συντονίσουν τις πολιτικές τους στον τομέα της Ψηφιακής Πολιτικής και αν χωρίς ενδοιασμούς αξιοποιούν τις βέλτιστες πρακτικές οι οποίες αναπτύσσονται σε οποιαδήποτε μεριά τις ΕΕ. «Μόνο έτσι, θα μπορέσουμε να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες. Και η χώρα μας, επιταχύνοντας τη δουλειά της σε αυτό τον τομέα, τον τομέα των τομέων της Οικονομίας, μπορεί να μπει για τα καλά στον δρόμο της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης» σημείωσε ο αρμόδιος υπουργός.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη στην Επιτροπή της Βουλής για τις πολιτικές της ΕΕ και της Ελλάδας, ειδικώς για τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή πολιτική, ο κ. Παππάς καλωσόρισε τη Μαρίγια Γκαμπριέλ, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, με πάνω από 5.000 απόφοιτους κάθε έτος, σε τομείς τεχνολογικής αιχμής, και τη θέληση να μετατραπεί από ουραγό σε θέματα νέων τεχνολογιών, σε πρωταγωνιστή. «Γνωρίζουμε ότι ξεκινάμε από χαμηλά, έχουμε κάνει όμως σημαντικά βήματα και δηλώνουμε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε και να εκμεταλλευτούμε τις προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης. Δηλώνουμε έτοιμοι να κάνουμε πράξη τον μεγάλο στόχο που εμπίπτει στη δίκαιη ανάπτυξη: να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες» είπε απευθυνόμενος προς την επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας. «Είναι για μας δηλαδή ζήτημα Δημοκρατίας, δικαιοσύνης και έχουμε όλες τις δυνατότητες οι νέες τεχνολογίες να αμβλύνουν τις ανισότητες. Να έχει τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στις υπηρεσίες του Δημοσίου ένας που μένει στο κέντρο της Αθήνας με έναν που μένει στα ακριτικά νησιά» είπε επίσης.

Ο κ. Παππάς, ενημέρωσε εξάλλου, ότι στον τομέα των ΜΜΕ είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Ακόμη, υπεγράφη η σύμβαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και του ΟΤΕ για το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και της ψηφιακής υπογραφής. Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, η φιλοδοξία μας είναι πάρα πολύ γρήγορα αυτό το έργο να ολοκληρωθεί και όλα τα έγγραφα να διακινούνται ψηφιακά και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά την ψηφιακή τους υπογραφή για τη διακίνηση εγγράφων.

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή