από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Διαπλοκή και στο διαδίκτυο: Απίστευτη πρόκληση από την ΕΝΕΔ και άθλια επίθεση στην κυβέρνηση για τον ΕΔΟΕΑΠ

Διαδίκτυο

Διαδίκτυο

Αυτή η κυβέρνηση δεν θα κάνει το χατίρι σε κανέναν από εκείνους που βγάζουν εκατομμύρια στις πλάτες των εργαζόμενων
Σάββατο, 11 Νοέμβριος 2017

Περίεργα παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ παίζονται τα τελευταία 24ωρα με τη σφραγίδα των γνωστών κέντρων της διαπλοκής, αλλά και της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου που έχει επικεφαλής τον Δημήτρη Μάρη, πρόεδρο του Ομίλου 24 MEDIA. 

Την στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και στη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ σε συνάρτηση με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη στήριξη του Τύπου και των εργαζόμενων στα ΜΜΕ, τα κέντρα και παράκεντρα της διαπλοκής σηκώνουν κουρνιαχτό για να διασώσουν τα συμφέροντά τους. Συμφέροντα εκατομμυρίων που κρύβουν από πίσω την παράλληλη προς τον παραδοσιακό Τύπο διαπλοκή.  

Είναι πραγματικά ασύλληπτο το γεγονός πως η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου είναι η μοναδική Ένωση που έχει βγει ανοιχτά ενάντια στη ρύθμιση για τη στήριξη και τη διάσωση του Ταμείου, τη στιγμή που μεγαθήρια του Τύπου και κυρίως ο δημοσιογραφικός κόσμος της χώρας στηρίζουν τη συμφωνία. 

Αρχικά να τονιστεί το εξής: 

Η ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης είναι να στηριχτεί ο ΕΔΟΕΑΠ και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη διάσωση του Τύπου και των θέσεων εργασίας. Συν τοις άλλοις, με την τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταβολή εισφοράς 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, η κυβέρνηση βγάζει από το καθεστώς των γκρίζων ζωνών απασχόλησης τους εργαζόμενους στα διαδικτυακά ΜΜΕ. Πρόκειται για μία τροπολογία που αφορά σε όλα τα ΜΜΕ: Εφημερίδες, Τηλεόραση, Ραδιόφωνο και Διαδίκτυο. 

Από εκεί και πέρα η μείωση του φόρου διαφήμισης δεν χαρίζει τίποτα σε κανέναν. Από τον φόρο αυτόν το Δημόσιο έχει εισπράξει σε αυτά τα τρία χρόνια, περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ. Η μείωση δε του φόρου διαφήμισης αφορά μόνο στους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Γι αυτούς θα ελαφρυνθεί ο φόρος διαφήμισης, αλλά θα επιβαρυνθούν από το κόστος της τηλεοπτικής άδειας. Το Δημόσιο θα αυξήσει τα έσοδά του από την αύξηση της απασχόλησης στους πανελλαδικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτή τη στιγμή στους σταθμούς αυτούς εργάζονται γύρω στα 1.800 άτομα. Μετά την αδειοδότηση υποχρεωτικά θα εργάζονται 2.800 τουλάχιστον..

Βγαίνει ξαφνικά η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (Επαναλαμβάνουμε, η μοναδική Ένωση) και με προκλητικό τρόπο φωνάζει με «αγανάκτηση» για την τροπολογία. Με ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι  «επιχειρείται ένα ακόμη πλήγμα εις βάρος των ελληνικών διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, προκειμένου να καλυφθούν «αμαρτίες” άλλων και δήθεν να διασωθεί ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π».

Τι άλλο γράφει υποκριτικά (θα σας πούμε παρακάτω γιατί) η ανακοίνωση; «Οι δημοσιογράφοι – εργαζόμενοι σε ελληνικές διαδικτυακές επιχειρήσεις όλα αυτά τα έτη δεν είχαν δικαίωμα εγγραφής ούτε στην Ε.Σ.Η.Ε.Α., ούτε φυσικά στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. Και ενώ πράξεις και παραλείψεις των διοικούντων αυτών οδήγησαν στη δημιουργία ενός τεράστιου ελλείματος στον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π., με το οποίο οι ελληνικές διαδικτυακές επιχειρήσεις δεν είχαν και δεν μπορούσαν να έχουν καμία σχέση, με την προτεινόμενη κατεπείγουσα τροπολογία θεσπίζεται ειδική εισφορά εις βάρος των μελών μας ίση με το δύο τοις εκατό (2%) επί του κύκλου εργασιών τους (ούτε καν δηλαδή επί των κερδών που βεβαίως σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν)». 

Ας τα πάρουμ, όμως, από την αρχή. 

Η κυβέρνηση δεν κάνει το χατίρι σε κανέναν. Ειδικά στο πεδίο των ΜΜΕ, όπου οι μάχες με τα διαπλεκόμενα δομημένα συμφέροντα υπήρξαν σκληρές. Έτσι δεν θα το κάνει και τώρα επειδή φωνάζουν συγκεκριμένα συμφέροντα που έχουν σημείο αναφοράς το διαδίκτυο. Όμως, αυτά τα συμφέροντα, τα οποία κραυγαλέα εκπροσωπεί η Ένωση Εκδοτών Διαδικτύου (Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ) πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να διαφυλάξει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και των εργαζομένων, όσο και αν φωνάζουν εκείνοι που δεν θέλουν να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης είναι έναντι του ελληνικού λαού και μόνο. 

Επί της ουσίας: Ο λογαριασμός για τον ΕΔΟΕΑΠ δεν θα έβγαινε ποτέ αν δεν υπήρχε και επί του τζίρου επιβάρυνση ως εισφορά εργοδοτών. Κάποιοι εκδότες στο διαδίκτυο θέλουν να εξαιρεθούν. Σε αντίθεση με τους εργοδότες, οι οποίοι νοιάζονται μόνο για τα υπερκέρδη τους, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την καταβολή εισφοράς 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ ΕΔΟΕΑΠ, υπερψηφίστηκε συντριπτικά από τον δημοσιογραφικό κόσμο και τον κόσμο των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Κυρίως, όμως, η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση του Ταμείου και αυτό είναι το βασικό. 

Έρχεται τώρα η ΕΝΕΔ και προαναγγέλλει πως «θα επιδιώξει άμεσα την ακύρωση των σχετικών διατάξεων της νέας ρύθμισης, προκειμένου να διαφυλάξει την ίδια την ύπαρξη και βιωσιμότητα των μελών της και, ως εκ τούτου, και τις θέσεις εργασίας των δημοσιογράφων και λοιπών εργαζομένων σε αυτά». Αυτή και αν είναι ΠΡΟΚΛΗΣΗ!

Αρχικά να τονίσουμε ότι η ΕΝΕΔ, της οποίας είναι επικεφαλής ο κύριος Δημήτρης Μάρης, επικεφαλής της 24 MEDIA (News247, sport24 κλπ), δεν εκπροσωπεί παρά ένα πολύ μικρό τμήμα των ελληνικών διαδικτυακών ΜΜΕ. Τα συμφέροντα που εμπλέκονται στην ΕΝΕΔ είναι πολύ συγκεκριμένα και επεκτείνονται μέχρι τους καναλάρχες της διαπλοκής. Το τι ακριβώς είναι η ΕΝΕΔ θα το αναλύσουμε σε επόμενο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. 

Πάμε παρακάτω. Τι κάνει η ΕΝΕΔ σήμερα με αφορμή την τροπολογία για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ; Προσπαθεί να διαφυλάξει τα υπερκέρδη των ιδιοκτητών ακολουθώντας το παράδειγμα των καναλαρχών της διαπλοκής που είχαν βάλει ως ασπίδα τους εργαζόμενους απέναντι στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο νόμος Παππά είναι ο μοναδικός νόμος, ο οποίος μπορεί να σώσει τις θέσεις εργασίας στους τηλεοπτικούς σταθμούς και να διαφυλάξει τα συμφέροντα των εργαζόμενων. Έτσι και τώρα, οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι οι μοναδικές που μπορούν να διασώσουν το Ταμείο, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν απασχολεί τους μεγιστάνες του διαδικτύου. 

Κροκοδείλια λοιπόν τα δάκρυα και από την ΕΝΕΔ, η οποία δεν κινητοποιήθηκε ποτέ επί της ουσίας για τα δικαιώματα των εργαζομένων στα διαδικτυακά ΜΜΕ. Όσον κάποιοι δεν καλούνταν να πληρώσουν, οι εργαζόμενοι δεν μπήκαν ποτέ στο κάδρο και στο οπλοστάσιο της επιχειρηματολογίας των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του διαδικτύου. Φανταζόμαστε, κάτι θα έχει ακούσει ο κ. Μάρης και η παρέα του για τις εργασιακές συνθήκες Μεσαίωνα στα διαδικτυακά ΜΜΕ. Κάτι θα έχει ακούσει ο κύριος Μάρης και η παρέα του για ανασφάλιστους εργαζόμενους που δουλεύουν με 300 ευρώ το μήνα ή ακόμη και απλήρωτοι. 

Τι, όχι;

Θα επανέλθουμε...

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή